16 de des. 2011

L'Agenda Llatinoamericana 2012, tot un revulsiu contra la crisi

"Viure no té sentit si no és conviure" (Foto J.N.)

El dijous 15 de desembre s’ha presentat a Figueres la 21a edició de l’Agenda Llatinoamericana, corresponent a l’any 2012, que surt amb el lema Bon viure, bon conviure. L’acte ha tingut lloc a Can Met, a dos quarts de nou del vespre, convocat pel GEES, amb la participació d’un públic on la majoria eren membres d'aquesta associació solidària empordanesa.


Núria Terés, regidora de l’Ajuntament de Girona, que en l’última legislatura municipal havia estat responsable de cooperació, persona ben coneguda en la Coordinadora Solidària, ha estat la persona invitada pel GEES a presentar aquesta edició catalana de l’Agenda, de la qual es responsabilitza la seva comissió catalana i el Comitè Óscar Romero. Seguint fidel a la seva trajectòria, sota la direcció de José María Vigil i Pere Casaldàliga, l’Agenda manté l’estructura i format d’anys anteriors i es posarà a la venda al preu de 8 euros.


En la seva glosa de la present edició, Terés ha remarcat el servei que l’Agenda fa a les persones i als moviments que lluiten per la cooperació i la solidaritat en els actuals temps de crisi. Ha dit que “l’Agenda és un pas endavant en aquesta lluita, perquè marca la línia a seguir i diu les coses que cal dir”; i ha afegit que hem d’esmerçar totes les nostres forces contra aquest moment de por generalitzada, “caldo de cultiu on la dreta dominant fa pràcticament el que vol i la gent encara tendeix a acceptar-ho amb resignació i passivitat”.

Per això Terés ha enaltit la utopia que presideix l’Agenda: Viure no té sentit si no és conviure. Ha recordat el proverbi etíop segons el qual “tribu que no somia és tribu morta” i ha insistit en la necessitat de buscar alternatives econòmiques i socials per superar els estralls de la crisi. A la presentació de la regidora gironina ha seguit un animat debat entre les persones assistents, centrat sobretot en l'abast i la gravetat de la situació que es viu a casa nostra, i en la necessitat de treballar en xarxa, de manera ben coordinada, entre tots els moviments compromesos en l'objectiu d'un món més just.