Calendari GEES 2012 |
“La pobresa no és una fatalitat ni sorgeix només de desgràcies i calamitats- La pobresa existeix perquè hi ha una minoria de països i grups socials (...) que controlen i dominen els mecanismes de la riquesa: la terra, l’energia, el mercat, la tecnologia, la ciència, la informació, la cultura, les armes... Tan sols 225 persones acumulen tanta riquesa com la meitat de la humanitat”.
Aquesta és una de les reflexions que presideixen les pàgines del Calendari 2012 del GEES que, en la seva 15a edició, l’entitat solidaria empordanesa dedica al tema punyent de la Pobresa. El calendari serà presentat el proper dijous 1 de desembre, a les 20:15, en una sessió pública a Can Met, i es ven al públic al preu de 5 euros a Botiga Bonet, i a les llibreries Auca, DIN-A12, Masdevall.
En la seva trajectòria dels últims 15 anys, les successives edicions del Calendari del GEES han estat dedicades a temes monogràfics del món de la solidaritat i la cooperació, com ara la Justícia, les Fronteres, Àfrica, etc. En el de 2012 que ara es presenta, el tema de la Pobresa és encapçalat per l'article "És temps d'amor i de treball", de Maria Lluïsa Geronès i Santi Thió s.j., responsables de l’Associació Akan, que treballa el món de la immigració a Girona.
A més d’aquest article inicial, el Calendari ofereix reflexions que obren cada un dels 12 mesos de l’any: I, en el marc de cada mes, breus recordatoris i aforismes senyalen les dates concretes que han estat significatives a causa de fets històrics en l’àmbit de la justícia, de la llibertat i del progrés dels pobles, i també fites biogràfiques de personatges punters en la història de l’alliberament social. Tot això il·lustrat per un estol de dibuixants i artistes que fan més rica, àgil i amena la presentació de cada efemèride: Joan Antoja, Leonard Beard, Quim Bou, Pep Claperols, Montse Gironell, JAP, Daniel Leiva, Juliette Murphy, Lluis Puigbert, Enric Pujol, Eva M. Ramon, Carles Roman, Miquel Sànchez, Carme Sanglas i Tatay.